We owe it to them to be worthy of their devotion.

LogoKK

Neue Kollektionen

BleckengrundSchwarz Lila250

 

 

 

 

 

Frieda, en 5 måneder gammel unghund syg af CNM med mindre udviklet muskulaturetI 1998 blev det første tilfælde af sygdom klassificeret som "myopati" kendt i Tysk Retriever Klub (DRC). Tre hvalpe fra et kuld labrador blev angrebet. I begyndelsen bemærkede man ikke at hvalpene var syge, men efter ankomsten til de nye ejere blev de lidt dårlige og især på forparten af kroppen (hals, bryst og forbene) udvikledes mindre muskulatur end hos sunde hvalpe. De kunne ikke gå normalt men viste den, for den sygdom typiske "harehoppende" gangart, med nikkende bevægelse af hoved og krum ryg (se videoen af syg amerikansk unghund på 5 måneder). To af ovennævnte hvalpe blev aflivet for at spare dem for yderligere lidelser.

Allerede på det tidspukt var man bekendt med at myopati er en arvelig lidelse hos Labrador; der forekom lignede tilfælde i andre europæiske lande (Danmark, Schweiz, Frankrig, England og senere i Sverige) såvel som i Canada og USA.

I mellemtiden har forskningen på det område vist fremgang og i 2005 er det endelig lykkedes at en labor hos "Ecole Nationale Vétérinaire d'Alfort" i Frankrig har udviklet en gentest, med hvilken man nu kan identificere hunde som bærer genet for den form (=CN) for myopati. Således er det nu muligt at forhindre forekomsten af sygdommen, hvis mindst en af forældrene i en parring er testet som ikke bærer af genet.

Mere om CNM-arvegangen

Arvegangen er, ligesom hos prcd-PRA, resessivt; det betyder, at begge forældre skal være bærere, for at afkommet bliver syge.

En bærer (carrier), som er parret med anden bærer, har - statistisk set - 25% syge, 50% bærere og 25% sunde hvalpe. Derfor kan en hund, som er genetiskt fri af CNM, aldrig have syge afkom.

Meget forrvirrende er det faktum at med gentesten kan man udelukkende påvise CN-formen af myopati. Hermed drejer det sig om de sygdomsbilleder, der indtil nu også betegnes som:

  • HMLR (= Hereditary Myopathy of the Labrador-Retriever),
  • ARMD (= Autosomal Recessive Myopathy),
  • Type II deficiency Myopathy eller
  • Labrador Muscular Myopathy

Men den test kan ikke påvise andre sygdomsformer også kaldet myopati (hvad egetligt kun betyder "muskle-sygdom" i medicinisk fagsprog), som:

  • EIC (= Exercise Induced Collapse, anstrengelse-koblet Labrador Myopati, belastnings-myopati eller Labrador-mitochondriopati)
  • Dystrophiske myopati-forme hos andre hunderacer
  • eller endogså kardiomyopati, hvor det drejer sig om en lidelse af hjertemusklen

Mere om EIC

Hundene udviser ydre normal muskulatur (på visse af cellerne må muskel-fiberne alligevel vise sygelige forandringer). Ved stærkt korporlig belastninger (især i forbindelse med stress), viser voksne hunde dog anfaldsagtige udfald af bagledene, således at de synes kortvarigt lammet på bagparten (se videoen af en EIC-anfald hos en amerikanisk Labrador). Men det forsvinder nærmest, hvis belastningen stopper og kun i tilfælde af fortsat belastning har det i enkelte tilfælde ført til døden. Flere informationer om EIC

Især Labrador-Retrievere med EIC (eller andre myopati-former som opstår hvis hundener er ældre end et år ) er indtil nu, i Tysk Retriever Club, også registrerede som syge af "arvelig myopati" (alle disse og deres forældre må ikke anvendes i DRC avl). Denne form er alligevel meget divergerende fra CN-myopati.

(Min helt personligt opfattelse er, at der måske er flere andre former. I de fleste ovennævnte tilfælde i Tyskland, hvor hundene var ældre, da lidelsen viste sig, var DNA-testen for EIC - på markedet siden sommeren 2008 - negativ.

Desuden synes jeg at der er behov for differentieringer af DRC-avlsrestriktioner vedrørende hele sygdoms-komplekset "arvlig myopati".)

CN-myopati er en graverende sygdom hos unge hunde, de betyder en meget sørgmodig erfaring for ejerne og opdrætterne. Derfor bør man af avls-hensyn tage chancen og teste mindst e'n paringspartner med DNA-testen og agere ansvarsbevidst, hvis man kender resultaterne.

Især har svenske opdrættere, der har CN-myopati-testet, stået ærligt frem med deres "bærer"-resultater (hundene selv synes sunde, men nedavler CN-myopatien) og også publiceret dem. Og det viser at sygdommen er mere udbredt end man kunne forvente - se resultater pa hjemmeside af kennel Minnows (skroll venligst lidt ned for at finde listen)

Det er så let at forhindre yderligere tilfælde af CN-myopati - vi skal blot benytte vores nye muligheder!

Her kan Du online registrere til CNM-testen

English version

Mange tak til Hans-Georg Keimer for billedet af Frieda!

(Oversettelse af en artikel jeg har forfattet for raceledelsen Labrador i Tysk Retriever Klubben)